Utama Bilik (49) Tanda-tanda Kiamat 10.3.6 Keluarnya Ya’juj dan Ma’juj

10.3.6 Keluarnya Ya’juj dan Ma’juj

438
0
Iklan

10.3 TBK Keluarnya Ya’juj dan Ma’juj (خروج يأجوج ومأجوج; Gog and Magog)

10.3.6 Ciri fizikal Ya’juj dan Ma’juj (صفة خلق يأجوج ومأجوج)

Dalil hadith:

عن خالد بن عبد الله بن حرملة عن خالته قالت:خطب رسول الله صلى الله عليه وسلم وهو عاصب رأسه من لدغة عقرب فقال:<< إنكم تقولون لا عدو! وإنكم لن تزالوا تقاتلون حتى يأتي يأجوج ومأجوج: عراض الوجوه ,صغار العيون, صهب الشعاف , ومن كل حدب ينسلون .كأن وجوههم المجان المطرقة> (قال الهيثمي (6/8) رواه أحمد والطبراني ورجالهما رجال الصحيح وقال البوصيري في اتحاف الخيرة المهرة في المسانيد العشرة رجاله ثقات.
الراوي : خالة خالد بن عبدالله بن حرملة | المحدث : الهيثمي | المصدر : مجمع الزوائد
الصفحة أو الرقم: 8/9 | خلاصة حكم المحدث : رجاله رجال الصحيح‌‏

Daripada Khalid bin Abdullah bin Harmalah daripada makciknya, Nabi ‎ﷺ berkhutbah dalam keadaan kepalanya berbalut kerana sengatan kalajengking. Baginda bersabda, “Kamu ingat musuh sudah tiada lagi? Sungguh kamu semua tidak akan berhenti melawan musuh sehingga datangnya Ya’juj dan Ma’juj. Mereka berwajah lebar, mata sepet, rambut coklat dan mereka turun dengan pantas dari kawasan tanah tinggi. Wajah mereka seperti al majan al muthraqah (perisai yang berbentuk bulat, maksudnya muka yang lebar)

✍ Tahqiq: Dinilai sahih sanadnya oleh al Haithami dlm al Majma’ 8/9.

🗣 Syarah: Daripada apa yang dikhabarkan oleh hadith tersebut, ia menyerupai bangsa Cina, tartar dan pedalaman Turki, Uzbek, Turkmenistan.

Menurut Ibn Hajar رحمه الله dalam al Fath, 8:107, semua riwayat mengenai sifat fizikal Ya’juj dan Ma’juj adalah tidak sahih.

 

Komen dan Soalan