Utama Bilik (50) Diskusi Bersama Doktor Soal Jawab Bersama Doktor: Masalah Buasir

Soal Jawab Bersama Doktor: Masalah Buasir

317
1
Iklan

Soalan:

Apakah tanda-tanda penyakit buasir?

Jawapan:
Buasir atau haemorroid yang diikuti dengan keradangan pada masalah usus perut, kolon, rektum dan anus dan merupakan perkara yang sering dialami oleh segelintir individu. Buasir ialah pembengkakan di salur rektum yang menyebabkan pendarahan dan sakit saat membuang air besar. Ia boleh berlaku kepada lelaki ataupun perempuan.

Apabila salur vena di dalam rektum membengkak, akan keluar bonjolan yang akan menyebabkan masalah kepada saluran rektum yang mendatangkan pelbagai komplikasi kronik. Kebiasaannya, penghidap buasir akan merasa tidak selesa, sering mahu buang air besar, perit, gatal pada bahagian dubur & diikuti dengan pendarahan apabila membuang air besar.

Soalan:

Apakah punca masalah buasir?

Jawapan:

Buasir adalah penyakit yang sering berlaku. Ia boleh terjadi kepada mana-mana individu tanpa mengira umur. Ia sering dikaitkan dengan meneran semasa membuang air besar dan keadaan sembelit. Wanita mengandung mungkin mengalami buasir kerana pembesaran janin menyebabkan tekanan ke bahagian dubur dan juga akibat perubahan hormon. Selain itu, berucap dengan kuat dan bersemangat, orang yang berlebihan berat badan, homoseksual, berdiri dalam jangka waktu yang lama setiap hari atau selalu mengangkat benda berat mungkin menghidapi masalah ini. Kesemua keadaan tersebut menyebabkan penambahan tekanan kepada salur vena di rektum dan dubur dan menyebabkan pembengkakan dan pembesaran.

Soalan:

Apakah rawatan yang sesuai untuk penyakit tersebut?

Jawapan:

Gejala penyakit ini seringkali boleh sembuh selepas beberapa hari tanpa memerlukan rawatan. Buasir yang berlaku semasa kehamilan selalunya bertambah pulih selepas melahirkan anak.

Perubahan gaya hidup membantu mengurangkan ketegangan pada saluran darah di dalam dan sekitar dubur anda. Antara cara mengelakkan masalah ini termasuklah:

  • Meningkatkan jumlah pengambilan serat dalam diet secara berperingkat- sumber serat yang baik adalah seperti buah, sayuran, beras, pasta dan roti bijirin penuh dan juga kekacang.
  • Banyakkan minum banyak cecair – terutamanya air putih dan cuba elakkan atau mengurangkan kafein dan alkohol
  • Segera ke tandas sekiranya terasa ingin membuang air besar- hal ini kerana najis akan menjadi lebih keras dan kering jika anda melengahkan waktu ke tandas dan anda menyebabkan anda perlu meneran. Ini adalah salah satu risiko buasir.
  • Kurangkan berat badan. Bersenam dapat membantu mencegah sembelit, mengurangkan tekanan darah, dan membantu menurunkan berat badan
  • Terdapat pelbagai pilihan rawatan untuk buasir yang teruk. Salah satu daripada pilihan ini ialah (Banding). Prosedur bukan pembedahan ini dilakukan dengan menjerut jalur elastik yang sangat ketat di sekitar pangkal benjolan yang keluar untuk memotong bekalan darahnya. Benjolan tersebut akan tercabut sendiri selepas kira-kira seminggu.
  • Pembedahan boleh dijalankan untuk membuang atau mengecilkan buasir.

1 KOMEN

Komen dan Soalan