Utama Bilik (50) Diskusi Bersama Doktor Soal Jawab Bersama Doktor: SAKIT MATA atau MATA MERAH

Soal Jawab Bersama Doktor: SAKIT MATA atau MATA MERAH

552
1
Iklan

Soalan:
Apakah gejala penyakit mata?

Jawapan:
Sakit mata boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Oleh itu, ia adalah lebih baik jika setiap orang peka terhadap gejala yang berikutan masalah sakit mata ini. Antara gejalanya ialah seperti:
1. Kemerahan (mata)
2. Air mata berlinangan
3. Gatal
4. Pedih
5. Sakit
6. Kabur penglihatan / langsung tidak dapat melihat
7. Sakit kepala
8. Demam
9. Terasa seperti ada sesuatu dalam mata
10. Mata menjadi kering dengan lebih cepat

Soalan:
Apakah penyebab sakit mata?

Jawapan:
Mata membantu kita melihat dan dengan penglihatan ini kita dapat menjalankan rutin seharian dengan lebih mudah. Namun demikian, terdapat juga masalah yang boleh berlaku kepada mata kita seperti sakit mata atau hilang penglihatan dan lain-lain lagi. Terdapat beberapa penyebab yang boleh membawa kepada masalah sakit mata ini.

• Konjunktivitis, yang dikenali sebagai mata merah atau mata pedih adalah jangkitan atau radang di lapisan luar bebola mata anda. Pembuluh darah yang menyelaputi lapisan luar bebola mata menjadi radang. Keadaan ini boleh berjangkit dengan mudah melalui sentuhan tangan. Antara penyebab berlakunya keadaan ini adalah jika anda terlalu lama berhadapan dengan skrin komputer dan menggosok mata berbanyak kali. Debunga, bahan kimia seperti cat atau klorin yang digunakan untuk pembersihan kolam renang boleh juga menyebabkan radang mata. Sentiasa mencuci tangan dengan air sabun untuk mengelakkan jangkitan ini daripada merebak.

• Selain daripada itu, sakit mata juga boleh diakibatkan oleh glaukoma. Masalah ini boleh terjadi apabila berlakunya peningkatan pada tekanan dalam mata. Ini sekali gus akan menyebabkan ketidakselesaan dalam mata dan menyebabkan berlakunya sakit mata.

• Di samping itu, sakit mata juga boleh berlaku kepada penggunaan kanta sentuh. Kanta sentuh amatlah sensitif dan harus digunakan dengan cara yang baik. Sekiranya berlaku sebarang jangkitan pada kornea akibat kanta sentuh tersebut maka ia boleh menyebabkan sakit mata. Oleh itu, penggunaan kanta sentuh haruslah dengan teknik yang betul serta sentiasa mendapatkan pemeriksaan doktor jika ada sesuatu yang tidak kena apabila memakainya.

• Sehubungan dengan itu, sakit mata juga boleh diundang berikutan sebarang trauma kepada bebola mata. Contohnya, jika bola terkena pada biji mata maka ia akan mengakibatkan pendarahan pada bahagian dalam mata justeru menyebabkan masalah sakit mata. Itulah sebabnya sesetengah orang menggunakan pakaian keselamatan sebelum melibatkan diri dalam aktiviti sukan.

Soalan:
Adakah ketumbit juga sejenis penyakit mata?

Jawapan:
Ketumbit merupakan ketumbuhan pada kelopak mata sama ada melibatkan satu mata sahaja atau kedua-dua belah mata. Biasanya, ketumbit ini melibatkan bahagian folikel iaitu akar rambut, atau kelenjar meibomian yang terletak di tepi mata. Ketumbit biasanya akan muncul secara tiba-tiba dan akan menyebabkan gejala seperti sakit pada kelopak mata, merah atau bengkak pada kelopak mata.

1 KOMEN

Komen dan Soalan