Utama Bilik (66) Kesalahan Dalam Solat Kesalahan Di dalam Solat / 16

Kesalahan Di dalam Solat / 16

145
0
Iklan

BAB SATU

Beberapa kesalahan pesolat di dalam isu pakaian solat dan menutup aurat ketika solat.

الفصل الأول: جماع أخطاء المصلّين في ثيابهم وستر عوراتهم في الصلاة

1.4

Solat dengan hujung pakaian secara musbil atau kain melebihi buku lali atau menyentuh tanah atau lantai.
(صلاة مُسْبِل الإزار )
Isbal
Memanjangkan, melabuhkan dan menjulurkan pakaian sehingga menutupi mata kaki dan menyentuh tanah, baik kerana sombong ataupun tidak.
(Lihat Lisanul ‘ArAb, Ibnul Munzhir 11/321, Nihayah Fi Gharibil Hadith, Ibnul Atsir 2/339)

عن أبي هريرة ـ رضي الله عنه ـ قال : بينما رجل يصلّي مُسْبِلاً إِزاره ، قال له رسولُ الله  :إن الله لا يقبل صلاة رجلٍ مسبلٍ إزارَه)
(أخرجه : أبو داود : كتاب الصلاة : باب الإسبال في الصّلاة : (1/172) رقم (638) وكتاب اللباس : باب ما جاء في إسبال الإِزار : (4/57) رقم (4086) ، وأحمد : المسند : (4/67) ، والنسائي : السنن الكبرى : كتاب الزّينة : كما في ((تحفة الأشراف))
(11/188) . وقال النووي في ((رياض الصالحين)) رقم (795) و ((المجموع)) : (3/178) و (4/457) : ((صحيح على شرط مسلم)) ، ووافقه الذهبي في ((الكبائر)) (ص 172) في ((الكبيرة الثانية والخمسين : إسبال الإزار تعززاً ونحوه – بتحقيقي )) .

Terjemahan:
Dari Abu Hurairah, Nabi saw bersabda:” Sesungguhnya Allah tidak menerima solat seorang lelaki yang melakukan Isbal (musbil)”
(HR Abu Daud, no 638, HR Ahmad di dalam Musnad, an Nasa’iy di dalam Sunan al Kubra, di sahihkan oleh Imam an Nawawi rhm, di dalam Riadhus solihin, no 795, dipersetujui oleh Imam az Zahabi rhm di dalam al Kabair)
Tahqiq:
ضعَفه الألباني في ضعيف سنن أبي داود برقم (124) .
Di dhaifkan oleh Syaikh al Albani, dhaif Sunan Abu Daud, no 124.
Syaikh Salim bin ‘Ied Al Hilali dalam Bahjatun Nazhirin (2: 83) mengatakan bahwa hadith ini diriwayatkan oleh Abu Daud (638, 4086) dari jalur Thoriq Abu Ja’far, dari ‘Atho’ bin Yasar. Beliau mengatakan bahawa Abu Ja’far tidaklah dikenali, sehingga sanad hadith ini dhaif. Dhaif menurut Syaikh Ibnu Othaimin dan Ben Baz.

Komen dan Soalan