Utama Bilik (08) Riyadhus Solihin Bab: Memelihara Kelangsungan Amalan-amalan

Bab: Memelihara Kelangsungan Amalan-amalan

247
0
Iklan

Panel: Cikgu Rahim

Bab:
Memelihara Kelangsungan Amalan-amalan

Allah Ta’ala berfirman:

“Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, supaya hati mereka itu khusyu’ untuk mengingat-ingat kepada Allah dan kebenaran yang turun kepada mereka itu – yakni al-Quran. Janganlah mereka itu berkeadaan yang serupa dengan orang-orang yang telah diberi kitab-kitab pada masadahulu – sebelum mereka, tetapi mereka telah melalui masa yang panjang, kemudian menjadi keras lah hati mereka tersebut – yakni enggan menerima kebenaran.” (al-Hadid: 16)

Allah Ta’ala berfirman lagi:

“Kemudian Kami –  Allah – iringkan di belakang mereka dengan beberapa Rasul Kami dan Kami iringkan pula dengan Isa anak Maryam, serta Kami berikan Injil kepadanya.  Kami memberikanperasaan kasih sayang dalam hati para pengikutnya. Keruhbaniahan itu mereka ada-adakan saja. Kami tidak mewajibkan demikian itu atas mereka. Yang Kami perintahkan – tidak lain kecuali mencari keredhaan Allah, tetapi mereka tidak memelihara itu sebagaimana mestinya yang ditentukan.” (al-Hadid: 27)

Keterangan:

Keruhbaniahan, ertinya hidup dalam kelompok bagi para penganut atau pendeta-pendeta agama Nasrani. Ini bukan berasal dari ajaran Nabiullah Isa a.s. dan itu hanyalah buatan kepala-kepala agama yang datang sepeninggalan beliau. Islam juga tidak membenarkan adanya ruhbaniah.

Allah Ta’ala berfirman pula:

“Janganlah engkau semua itu seperti perempuan yang menghuraikan benangnya menjadi lepas kembali setelah dipintal kuat-kuat.” (an-Nahl: 92)

Juga Allah Ta’ala berfirman:

“Dan sembahlah Tuhanmu sehingga datanglah keyakinan – dan maksudnya kematian – kepadamu.”(al-Hijr: 99)

Adapun Hadis-hadis yang menerangkan bab di atas itu, di antaranya ialah Hadisnya Aisyah: “Mengerjakan agama yang tercinta di sisi Allah ialah yang dikekalkan oleh orangnya – yakni tidak bosan-bosan melakukannya sekalipun sederhana.” Hadis ini telah disebutkan dalam huraian sebelum ini – Lihat Hadis nombor 142.

https://staging-01.uito.org/2016/08/03/menjaga-kualiti-solat-dengan-bersederhana-hadith-142/

باب المحافظة عَلَى الأعمال:
قَالَ الله تَعَالَى: {أَلَمْ يَأْنِ لِلَّذِينَ آمَنُوا أَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ} [الحديد: 16].
قوله تعالى: {أَلَمْ يَأْنِ}، يعني ألم يحن.
قيل: نزلت في شأن الصحابة لما أكثروا المزاح.
وَقالَ تَعَالَى: {وَقَفَّيْنَا بِعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ وَآتَيْنَاهُ الأِنْجِيلَ وَجَعَلْنَا فِي قُلُوبِ الَّذِينَ اتَّبَعُوهُ رَأْفَةً وَرَحْمَةً وَرَهْبَانِيَّةً ابْتَدَعُوهَا مَا كَتَبْنَاهَا عَلَيْهِمْ إِلا ابْتِغَاءَ رِضْوَانِ اللهِ فَمَا رَعَوْهَا حَقَّ رِعَايَتِهَا} [الحديد: 27].
الرهبانية التي ابتدعوها: رفض النساء: واتخاذ الصوامع.
وفيه: تنبيه على أنَّ مَن أوجب على نفسه شيئًا لزمه.
وَقالَ تَعَالَى: {وَلا تَكُونُوا كَالَّتِي نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ أَنْكَاثًا} [النحل: 92].
وهي امرأة حمقاء من أهل مكة، كانت تغزل طول يومها ثم تنقضه.
قال الخازن: والمعنى: أن هذه المرأة لم تكف عن العمل، ولا حين عملت كفت عن النقض، فكذلك من نقص عهده لا تركه، ولا حين عاهد وفَى به. انتهى.
والآية عامة في كل من أبطل عمله.
وَقالَ تَعَالَى: {وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ} [الحجر: 99].
أي: دُمْ على عبادة ربك حتى يأيتك الموت.
وَأَمَّا الأَحاديث فمنها:
حديث عائشة: وَكَانَ أَحَبُّ الدِّين إِلَيْهِ مَا دَاوَمَ صَاحِبُهُ عَلَيهِ. وَقَدْ سَبَقَ في البَاب قَبْلَهُ.

Komen dan Soalan