Utama Bilik (05) Fiqhud Dalil Awas! Bahana Tulisan Pesakit ‘Grandiose Delusion’

Awas! Bahana Tulisan Pesakit ‘Grandiose Delusion’

274
0

Hati-hati

Kenapa jadi begitu?

Ustaz Adli Khalim:
Ramai yang kata dia ni bipolar.
Dia ni ada grandiose delusion. Dia rasa diri dia besar. Dulu ada patient saya, dia mengaku ada 20 sarjana; sarjana perubatan, sarjana komputer, sarjana ketampanan, dan lain-lain. Memang macam-macam sarjana. Pastu dia mengaku dia vocalid band Ungu. Ni ciri-ciri grandiose.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Grandiose_delusions

Macam kalau yang mengaku jadi wali, Imam Mahdi, saya rasa mereka ni pun grandiose.

Multiple personality sama ke dengan bipolar Dr. Adli?

Ustaz Adli Khalim:
Beza lagi. Bipolar ni kejap dia manic, gelak-gelak, cakap tak henti, tak tidur langsung, dan lain-lain. Kejap dia depress, tak nak cakap, takde mood, tidur je.

Komen dan Soalan