Utama Bilik (50) Diskusi Bersama Doktor Diskusi bersama doktor

Diskusi bersama doktor

1157
2

Diskusi bersama doktor..

Soalan 1
Apakah beza makan ubat sebelum dan selepas makan? Adakah akan membawa kesan yang berbeza?
Jawapan 1 
Bergantung juga, sebab ada ubat yang kalau diambil sebelum makan, kesan dia kurang. Dan yang paling penting ubat mesti ditelan dengan air. Sebab ada ubat boleh melekat pada esophagus dan menyebabkan ulcer. Cara makan ubat bergantung pada nature ubat tersebut, ada ubat yang penyerapan nya bagus masa perut kosong dan ada ubat penyerapan nya bagus masa perut penuh, dia tumpang mechanism penyerapan makanan.

Soalan 2
Adakah caffein menyebabkan masalah penghadaman?
Jawapan 2
Ya, caffiene boleh menyebabkan indigestion apatah lagi boleh sebabkan reflux.

Soalan 3
Apakah cara lain untuk mengawal darah tinggi selain memakan ubat hospital.
Betul ke kalau start makan ubat hospital , pesakit tidak boleh berhenti makan.
#pesakit baru dikesan ada darah tinggi. Belum mengambil apa-apa ubat hospital.
Jawapan 3
Bergantung, kalau peringkat awal masih boleh direverse seperti bp 143/ 90. Tapi kalau dah advanced seperti 160/ 90 susah sikit dan mungkin perlu bergantung kepada ubat.
Bekam pun boleh bantu kurangkan tekanan darah, cuma saya tak dapat pastikan samaada sementara atau kesan rawatannya berkekalan.

Soalan 4
Apakah punca tekanan darah rendah? Pernah beberapa kali mengalami, akan rasa pening, lemah dan lesu serta banyak menguap.
Jawapan 4
Tekanan darah dipengaruhi oleh jumlah darah dalam badan, jantung kita, dan elasticity saluran darah kita. Biasa tekanan darah rendah bila badan kurang air, maka jumlah darah dalam badan pun kurang.
Orang sakit jantung apabila jantung sudah tak boleh pam secara bagus turut menyebabkan tekanan darah rendah. Dlm sesetengah kes jangkitan serius, akibat rembesan kimia dalam jangkitan itu, saluran paip darah menyebabkan berkembang, menyebabkan resistance jatuh dan tekanan darah turut jatuh.

Soalan 5
Adakah ‘missed’ denyutan jantung akan menyebabkan seseorang itu akan mengalami sakit jantung?
Jawapan 5
Ini kita panggil ‘missing beat’ ini disebabkan oleh mungkin ectopic discharge atau bundle branch block pada aliran discaj elektrik di jantung. Ia boleh jadi tidak memberi kesan apa apa atau kesan dari serangan jantung masa lalu.

Soalan 6
Saya  berumur 49 tahun, baru terkena sakit lutut, saya dah pergi ‘check up’ di klinik. Sudah 2 minggu doktor beri ubat tahan sakit ,ubt urat/sendi,viartril-s 500 serta jel reparil. Tapi lepas ubat tahan sakit dengan urat sendi habis lutut saya sakit kembali. Soalan saya adakah saya kena makan ubat berterusan?Doktor cakap sakit sendi ni selalu kena pada perempuan. Mohon pencerahan dari doktor yang pakar dalam sakit lutut ni.
Jawapan 6
Sakit lutut ni insyaa Allah semua orang akan dapat bila sampai masanya di sebabkan kerosakan pada struktur sendi. Sekarang ni ada pelbagai cara rawatan selain dari makan ubat termasuklah dengan menggantikan sendi tersebut. Tapi yang penting ialah buat senaman ringan dan pastikan berat tidak melebihi yang sepatutnya. Semakin berat badan semakin sakit lutut sebab beban bertambah.

Soalan 7
Assalamualaikum, doktor, apa punca kebas kaki bila duduk dilantai terlalu lama? Sakit kaki dan sukar sedikit nak bangun? Adakah rawatan yang sesuai untuk kurangkan kebas atau elakkan perkara ini berlaku?
Jawapan 7
Ini memang semula jadi, elakkan duduk terlalu lama di lantai jika perlu kena ubah kedudukan selalu atau pun bangun seketika. Bila cramp itu menunjukkan kita kurang calcium, kena ambil supplement calcium 600 ke 1000 mg sehari.
Soalan 8
Apakah kesan aspartame? Bahan ni ada dalam banayk minuman dan saya selalu minum EJuzz ketika berbasikal yang mengandungi bahan ni selain dari 50mg caffeine.
Jawapan 8
Ini merupakan pemanis tiruan dan insyaa Allah selamat jika di gunakan mengikut jumlah yang disarankan.
Soalan 9
Doktor, apakah kesan sampingan pengambilan diclofenac? apakah tanda-tanda alergi pada NSAIDs?
Jawapan 9
‘Side effect’ diclofenac merosakkan buah pinggang, itu yang paling penting, menyebabkan gastrik dan ulser perut, darah susah nak beku. Jika allergic kita akan dapat gatal kulit dan bengkak kulit dan juga bibir. Kalau teruk sangat kulit akan melepuh dan mengelupas

Soalan 10
Apakah supplement yang sesuai untuk menggantikan sayur sebab saya tak makan sayur walaupun secubit.
Jawapan 10
Mungkin kena ambil multivitamin dan serat. Sebenarnya dalam sayur sayuran ada lagi nutrient selain dari vitamin, serat dan minerals yang belum di ketahui.

Soalan 11
Assalamualaikum doktor, saya nak bertanya, apakah maksud adhesion colic? Baru-baru ni adik saya buat opertion dan appendix dibuang. Apakah punca dia kena sakit tu dan apa penyebabnya? Dari segi pemakanan pula mcm mna? kena pantang ke?
Jawapan 11
Penyebab appendicitis ialah jangkitan kuman pada appendix. Adhesion colic disebabkan oleh kecederaan yang berlaku pada organ dalam abdomen semasa operation yang menyebabkan usus terlekat dan tidak bebas dan bengkok semasa paristalsis dan tersumbat sementara ini yang menyebabkan sakit perut.

Soalan 12
Nak tanya..betul kah kalau bangun tidur pagi-pagi rasa sakit tapak kaki tu, tanda byk kolestrol?
Jawapan 12
Tak lah, itu mungkin calcaneal spur atau fascitis
Calcaneal spur adalah lebih tulang tumbuh.

Soalan 13
Adakah semburan ethylchloride mendatangkan sebarang kesan buruk atau side effect?
Jawapan 13
Boleh skin sensitivity test untuk mengetahui kita alah pada benda apa dan kemudian elakkan. Sementara ini mandi jangan gunakan apa apa jenis sabun, sabun akan menjadikan kulit kering dan tambah gatal, gosok badan gunakan face towel.

Soalan 14
Assalamualaikum doktor. Apakah SLE? adakah ia bersangkutan dengan Vertigo? Bolehkah ia merebak ke seluruh badan? Apakah symptoms SLE? Ia penyakit keturunan? Bagaimana elakkannya? Jika ia diagnose, apakah rawatan terbaik dan penjagaan terbaik?
Jawapan 14
Wa alaikum salam, SLE merupakan sejenis penyakit dimana sistem immune kita menyerang dan memusnahkan tisu kita sendiri. Simptomnya bergantung tisu mana yang di rosakkan, biasanya buah pinggang yang dahulu rosak dan otak biasanya yang terakhir tapi ini bukanlah satu yang tetap, ada juga yang kena otak dahulu.
Ia bukanlah penyakit keturunan dan melibatkan seluruh sistem dalam badan itu dinamakan systemic lupus erythromatosis.
Cara mencegah tiada lagi dan rawatannya mula mula guna steroid, diikuti dengan hydrochloroquin dan akhir sekali methotraxate.

Soalan 15
Doktor, saya nak tanya apakah tanda-tanda haemopneumothorax? Adakah penyakit ini boleh menyebabkan takikardia? Jika terjadi takikardia, adakah ia disebabkan oleh peningkatan kardiac output?
Jawapan 15
Haemopneumothorax ialah keadaan di mana ada darah dan udara di lapisan pleura dan ini akan menyebabkan paru paru collapse. Bila ini berlaku bekalan oksigen akan kurang menyebabkan jantung berdenyut laju, ini kita panggil tachycardia.

Soalan 16
Boleh terangkan penyakit Hypotonic hyporesposive episode (HHE).
Jawapan 16
Ini merupakan keadaan di mana kanak kanak menjadi lembek anggota, tidak responsif dan menjadi pucat dan biru.

Soalan 17
Untuk treatment kawasaki memang perlu aspirin untuk 14 hari?/low dose aspirin
Jawapan 17
Kawasaki pada saya tak perlu treatment hanya perlu observation jika ada complication. Mungkin steroid boleh.

Soalan 18
Saya kebelakangan ni rasa dada kiri dihimpit dan ada juga rasa macam dicucuk dan sangat sakit jika bergerak. Terpaksa mengawal nafas dan minda supaya jangan panik. Sebab makin panik saya sukar untuk bernafas untuk makluman sebelum ni saya penah menjalani prosedur rawatan untuk svt di ijn dan bukan bawah pemerhatian lagi..
Jawapan 18
Susah untuk di kaitkan dengan masalah jantung jika di lihat dari paten sakit dan kelihatan seperti sakit otot dengan komponen anxiety. Svt biasanya apabila telah di periksa dan tiada masalah jantung biasanya okay dan tidak perlu rawatan.

Soalan 19
Bolehkah seorang wanita yg tempoh haidnya panjang (sebelum kahwin haid 7hari, sejak tahun lepas berubah menjadi 12 hari) mengambil ubat penahan haid utk memudahkan ibadat?ada kawan bagitau, ada wanita yang mengalami masalah haid yang panjang mengambil pil penahan haid untuk memudahkan ibadat.(bukan haji n umrah tapi solat)
Jawapan 19
Rasanya tidak perlu ambil ubat penahan haid, islam telah memberi garis panduan bagi yang haidnya lama.

Soalan 20
Doktor, saya nak tanya apa akan jadi jika vp shunt tersumbat dalam kes hydrocefalus? Adakah mengantuk, letih kesu, demam, sakit telinga?
Jawapan 20
Apabila tersumbat akan muntah-muntah dan sawan. Kalau mengantuk, letih lesu, demam dan sakit telinga kemungkinan ada jangkitan pada shunt.

 

2 KOMEN

  1. Doktor.. Mak saya mengalami sakit dibhgn pinggul disebabkan sendi haus dan kering lapisan gel.. Adakah mak saya boleh makan suplemen Viartril-s 500.. Ada org kt tak sesuai sbb dia jg ada masalah jantung.. Harap dapat pencerahan sikit..

    • Jawapan dari Dr. Seri Buana : Viartril-s ada mengandungi garam dan kalau mslh jantung makcik tadi serius ada risiko kpd penyakit jantungnya. Saya cadangkan lebih baik ambil supplement curcumin atau minum saja kunyit milk shake.

Komen dan Soalan