Utama Bilik (50) Diskusi Bersama Doktor Soal Jawab Kesihatan

Soal Jawab Kesihatan

349
1

Diskusi bersama Doktor (S21-S30)

Soal Jawab Tentang Kesihatan

Soalan 21
Telinga selalu rasa berair waktu tidur dan rasa gatal-gatal. Bulan 6 ni doktor nak buat pembedahan buang air dari gegendang telinga, saya nak tahu ada kesan sampingan tak doktor?

Jawapan 21
Dulu penyakit ini di panggil serous otitis media dan sekarang dinamakan otitis media with effusion. Memang cecair dalam telinga tu kena di keluarkan, doktor akan buat lubang di gegendang telinga dan akan letakkan sejenis alat supaya lubang tak sumbat. Bila dah kering nanti alat itu akan dikeluarkan. Biasanya masalah akan timbul disebabkan oleh cecair dalam telinga.

Soalan 22
Apa sebab tumit selalu rasa ngilu terutama bangun dari tidur? Pada kedua-dua belah kaki saya.

Jawapan 22
Itu biasanya di sebabkan calcaneal spur, untuk supaya tidak sakit sangat kena pakai kasut yang lembut tapaknya dan di rumah kena sentiasa pakai slipper yang tebal. Insyaa Allah sakit akan kurang

Soalan 23
Apa penyebab nya dan kenapa telinga sakit yg menyucuk nyucuk. Sakitnya datang sekali sekala, sakit yang teramat dalam jangka masa yang pendek.

Jawapan 23
Sakit yang seperti itu mungkin di sebabkan oleh rangsangan saraf c 7, unlikely to be infection sebab sakitnya sekejap

Soalan 24
Ank saya berumur 13 tahun kena buasir. Apakah penyebab utama buasir dan macamana cara nak elakkan buasir.

Jawapan 24
Penyebab utama buasir ialah sembelit dan kerap cirit, suka menjerit, banyak mengangkat benda berat dan apa jua aktiviti yang meningkatkan tekanan dalam abdomen dengan tinggi. Untuk elak buasir banyak makan serat dan minum banyak air

Soalan 25
Assalam doktor,kalau dalam perut terasa pedih macam ada luka bila makan pedas, adakah itu tanda ulser perut?

Jawapan 25
Tidak semestinya ada ulcer, gastritis pun dapat keadaan yang seperti ini

Soalan 26
Didapati lebihan berat badan disebabkan air yang berlebihan dalam badan atau gemuk air. BMI 30. Apa rawatan yang bersesuaian di samping diet yang berterusan?

Jawapan 26
Overweight atau lebihan berat badan di sebabkan tisu lemak yang berlebihan sebenarnya, jadi untuk kurangkan berat kita kena kurangkan makan karbohidrat dan exercise supaya badan kita akan pecahkan lemak untuk membekalkan tenaga. Kata kita hanya kurangkan karbohidrat dan tidak exercise badan kita akan pecahkan protein kerana ia lebih mudah

Soalan 27
Berkenaan life support dalam kes brain dead dan bergantung kepada mesin sahaja. Apa kaedah terbaik menurut syarak?

Jawapan 27
Peraturan di hospital bergantung pada waris, bila waris kata off baru akan di off kan. Doktor hanya akan beritahu bila pesakit sudah brain death
Hospital akan tunggu sampai waris buat keputusan untuk off, mungkin boleh cari ustaz dan ceritakan situasinya untuk memberi nasihat pada waris

Soalan 28
Doktor, saya nak tanya tentang simptom-simptom awal bagi seseorang yang akan mengalami migrain dan apakah langkah-langkah awal bagi mengawal dan mencegah agar migrain lebih kritikal.

Jawapan 28
Migraine merupakan sakit kepala di diagnos by exclusion, bermaksud sakit kepala kemudian akan dilakukan ujian dan bila tidak di dapati sakit apa apa. Biasanya migrain ni sakit kepala patern sakitnya sama setiap kali sakit kepala.
Saya tak pasti ada langkah langkah awal pencegahan. Jika berlaku perubahan pada patern sakit kepala kena buat pemeriksaan lagi di khuatiri ada ketumbuhan di otak

Soalan 29
Assalamualaikum doktor, apa yang boleh saya lakukan secara sendiri di rumah untuk mengelakkan dari artritis atau rhumatism. Saya berumur lewat 50an dan apa sebenarnya penyakit dan symptom-symptom serta perkara-perkara yang perlu dibuat atau dielakkan. Terima kasih

Jawapan 29
Makan makanan yang seimbang, pastikan cukup calcium, semasa angkat barang berat pastikan tekniknya betul, sentiasa timbang berat supaya tidak terlebih dan exercise dengan cara yang betul, jika berjoging pakailah kasut khas joging.

Soalan 30
Doktor, kenapa telinga saya rasa berdesing dan bergema macam pekak.Apa yang perlu saya buat?
Jawapan 30
Ada dua kemungkinan, satu mungkin disebabkan tube eustachian yang menghubungkan telinga tengah dengan tekak tersumbat dan menyebabkan tekanan luar dan dalam telinga tidak sama. Biasanya terjadi semasa demam selsema dan selepasnya. Ia akan baik sendiri, insyaa Allah.
Kedua, mungkin gegendang telinga bocor. Ini perlu buat pemeriksaan dan kita comfirn bocor kena buat operation untuk tampal.
Sekian sesi soal jawab.

1 KOMEN

Komen dan Soalan