Utama Bilik (101) Fiqh Wanita 1 Soal Jawab Fiqh Wanita: IBU SAUDARA VS IBU MERTUA SIAPA LEBIH UTAMA?

Soal Jawab Fiqh Wanita: IBU SAUDARA VS IBU MERTUA SIAPA LEBIH UTAMA?

2757
0
Iklan

Ο Pernah mendengar dalam sebuah ceramah, ustaz tersebut mengatakan perlu melebihkan ibu saudara sendiri berbanding ibu mertua. Sebaliknya saya pernah mendengar juga pendapat mengatakan ibu mertua ibarat ibu kandung sendiri. Mohon pencerahan.

Sistem “comparison” (perbandingan) sebegini adalah tidak bagus.
Ibu mertua vs ibu kandung
Ibu mertua vs ibu saudara

Ini kerana Allah ‎ﷻ telah menetapkan sistem yang jelas iaitu hubungan darah memiliki keutamaan.

عن المقدام بن معدي كرب عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: إن الله يوصيكم بأمهاتكم. ثم يوصيكم بأمهاتكم. ثم يوصيكم بآبائكم، ثم بالأقرب فالأقرب.

Daripada Miqdam bin Ma’di Kariba daripada Nabi ﷺ baginda bersabda: “Sesungguhnya Allah ‎ﷻ mewasiatkan ibu kalian kepada kalian semua, kemudian ayah kalian kemudian kerabat terdekat.” (HR Bukhari)

Ibu kandung, ayah kandung, anak-anak, kemudian kerabat (datuk, nenek, ibu saudara, ayah saudara, anak saudara, sepupu sepapat…)

Ini merupakan turutan dalam hubungan kerabat, hubungan darah atau rahim.

Kemudian terdapat pula hubungan melalui perkahwinan. Kalau berlaku perceraian maka terputuslah hubungan tersebut.

Keutamaannya bermula dengan suami, kemudian ibu mertua, ayah mertua, datuk dan nenek sebelah suami, adik beradik suami, ibu saudara sebelah suami dan seterusnya.

Maka tidak seharusnya membandingkan keluarga kita VS keluarga suami kerana syari’at tidak merincikannya selain dipandu oleh fiqh akhlak dan uruf serta budaya Melayu.

Namun begitu, secara fitrah, naluri, syari’at, setiap orang mestilah mengutamakan darah dagingnya sendiri (zawil arham, kerabat). Apabila terdapat keluarga suami, si isteri seharuslnya berusaha sebaik mungkin untuk meraikan dan membantu jika mereka dalam kesusahan.

Kaum keluarga kita, darah daging kita mendapat keutamaan kerana itulah keluarga kita yang hakiki. Manakala keluarga suami hanyalah diikat dengan ikatan perkahwinan sahaja. Maka jelaslah di sini bahawa antara hubungan darah dan perkahwinan, hubungan darah lebih “genuine” (tulen/sejati).

Komen dan Soalan