Utama Bilik (101) Fiqh Wanita 1 NUSYUZ BAGI SEORANG SUAMI

NUSYUZ BAGI SEORANG SUAMI

549
0
Iklan

🔴 Apakah hukumnya seorang suami suka memaki hamun isteri dengan gelaran perempuan sial, perempuan gila dan selainnya?

Nusyuz suami.

Firman Allah ﷻ;

.وإن امرأة خافت من بعلها نشوزا أو اعراضا فلا جناح عليهما أن يصلحا بينهما صلحا والصلح خير

“Dan jika seorang wanita bimbang akan nusyuz daripada suaminya maka tidak mengapa bagi kedua-duanya mengadakan sulh yang sebenar-benarnya dan sulh itu lebih baik (bagi mereka)”. [an-Nisaa’ 4:128]

Nusyuz suami antaranya ialah maki hamun iaitu “verbal abuse” (penderaan lisan).

Sulh* dalam ayat tersebut adalah meminta suami agar menceraikannya.

Nota Tambahan:
*Sulh bermaksud perdamaian.

🔴 Benarkah taraf isteri cuma di kaki suami, umpamanya boleh dipijak-pijak oleh suami?

Taraf isteri di kaki suami adalah adat dan budaya Hindu. Di dalam Islam taraf isteri adalah sama dengan suami cuma suami diberi hak kepimpinan sahaja.

Firman Allah‎ ﷻ:

ولهن مثل الذى عليهن بالمعروف وللرجال عليهن درجة – البقرة 228

“Dan mereka (para isteri) mempunyai hak seimbang dengan kewajipannya menurut cara yang sepatutnya. Tetapi para suami mempunyai kelebihan di atas mereka.” [al-Baqarah 2:228]

Tujuan perkahwinan adalah untuk cinta mencintai.

Firman Allah ﷻ;

ومن آياته أن خلق لكم من أنفسكم أزواجا لتسكنوا إليها وجعل بينكم مودة ورحمة – الروم 21

“Dan di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ialah Dia menciptakan berpasangan untukmu daripada jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram, kepadanya dan Dia menjadikan di antaramu rasa kasih dan sayang.” [ar-Rum 30:21]

Sekiranya perkahwinan tidak ada rasa cinta, ketenteraman, sakinah dan ikatan yang kuat, maka rumahtanggaku boleh menjadi nerakaku. Kita ada pilihan, mengapa hendak menderita hidup bersama lelaki kejam, bukankah lebih baik menjadi janda?

عن أبي هريرة رضي الله عنه قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم أكمل المؤمنين إيمانا أحسنهم خلقا وخياركم خياركم لنسائهم
رواه الترمذي وقال حديث حسن صحيح
تحقيق الألباني :حسن صحيح ، الصحيحة  284

Daripada Abu Hurairah رضي الله عنه, sabda Nabi ﷺ “Kaum Mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya di antara mereka, dan yang paling baik di antara semua lelaki adalah yang paling baik kepada isteri-isterinya.” (HR Tirmidzi, beliau berkata Hasan sahih, disahkan oleh Imam al-Albani رحمه الله)

Maka berdasarkan hadith di atas, “benchmark” (penanda aras) untuk ciri-ciri suami adalah:
1) Lelaki terbaik adalah yang terbaik akhlaknya, terserlah dalam kalangan manusia sekelilingnya.
2) Lelaki terbaik akhlaknya pula adalah yang paling baik terhadap isterinya.

Itulah lelaki yang anda perlu cari.

🔴 Saya faham jika seorang isteri keluar dari rumah tanpa izin suami, maka hukumnya adalah nusyuz, tetapi apakah hukumnya pula jika selepas bergaduh isteri keluar rumah dengan niat untuk menyelamatkan rumahtangganya, dengan harapan suaminya insaf jika dia berbuat demikian? Ini sebagai langkah terakhir kerana sudah pelbagai cara telah dibuat termasuk menasihati suaminya malangnya langsung tiada kesan.

Benar, hukum asal adalah isteri tidak boleh keluar rumah tanpa izin suami. Akan tetapi ketaatan isteri kepada suami bukanlah mutlak jika dia mempunyai sebab.

Dalil hadith:

السَّمْعُ وَالطَّاعَةُ عَلَى المَرْءِ المُسْلِمِ فِيمَا أَحَبَّ وَكَرِهَ، مَا لَمْ يُؤْمَرْ بِمَعْصِيَةٍ، فَإِذَا أُمِرَ بِمَعْصِيَةٍ فَلاَ سَمْعَ وَلاَ طَاعَة

“Dengar dan taat (kepada pemerintah) adalah kewajipan setiap individu muslim dalam perkara yang dia suka atau benci selagi dia tidak diperintahkan dalam perkara maksiat. Apabila dia diperintahkan dalam perkara maksiat maka tiada lagi dengar dan taat.” (HR Bukhari dan Muslim)

Maka jika ada maksiat yang dilakukan oleh suami, maka boleh keluar dari rumah tanpa izinnya.

Komen dan Soalan