Utama UiTO: Soal-Jawab agama bersama ustaz Abu Basyer Allah SWT Menerima Doa Para Hamba-Nya

Allah SWT Menerima Doa Para Hamba-Nya

445
0
Iklan

Allah SWT Menerima Doa Para Hamba-Nya.

Semoga bermanfaat..

قال الفضيل بن عياض :

‏Berkata Fudhil bin Iyad:

ﺗﻌﻠﻤﺖ ﺍﻟﺼﺒﺮ ﻣﻦ ﺻﺒﻲ ﺻﻐﻴﺮ؛
ﺫﻫﺒﺖ ﻣﺮّﺓ ﺇﻟﻰ ﺍﻟﻤﺴﺠﺪ ، ﻓﻮﺟﺪﺕ ﺍﻣﺮﺃﺓ ﺩﺍﺧﻞ ﺩﺍﺭﻫﺎ ﺗﻀﺮﺏ ﺍﺑﻨﻬﺎ ﻭﻫﻮ ﻳﺼﺮﺥ ،  ﻓﻔﺘﺢ ﺍﻟﺒﺎﺏ ﻭﻫﺮﺏ ، ﻓﺄﻏﻠﻘﺖ
دونه ﺍﻟﺒﺎﺏ

Saya telah belajar erti kesabaran daripada anak kecil; sekali saya dalam perjalanan ke masjid, saya dapati seorang wanita dalam rumahnya memukul anaknya sedang anak tadi meraung, lalu anak itu membuka pintu dan lari dari rumah, maka wanita tadi terus menutup pintu….

ﻗﺎﻝ: ﻓﻠﻘﻴﺖ ﺍﻟﻮﻟﺪ ﺑﻌﺪﻣﺎ ﺑﻜﻰ ﻗﻠﻴﻼً نظر يمينا ويسارا فلم يجد له مأوي فرجع الي امه فوجد الباب مغلقا فوضع خده على عتبة الباب ونام , فلما خرجت أمه  ورأته على تلك الحال , لم تمتلك إلا أن رمت بنفسها عليه وأخذت تقبله , وتقول يا ولدي أين تذهب عني من يؤويك سواي ألم أقل لك لا تخالفني ثم ضمته إلى صدرها وأدخلته إلى بيتها .

‏Kata Fudhail bin Iyad,

aku bertemu anak itu selepas dia menangis, dia menoleh ke kanan dan ke kiri, dia tidak ketemu tempat berlindung lalu dia pun pulang kepada ibunya.

Dia dapati pintu tertutup, maka dia letak pipinya di bendul pintu lalu tertidur di situ.

Apabila ibunya keluar dan dia melihat anaknya dalam hal keadaan itu, si ibu tidak dapat mengawal kesedihannya lalu segera mendakap anaknya seraya dikucup dan berkata wahai anakku ke mana kamu lari?

Siapa yang dapat melindungimu selain aku? Tidakkah sudah aku katakan jangan membantah kemudian dia memeluk anak itu lalu dibawa masuk ke dalam rumahnya..

ﻓﺒﻜﻰ ﺍﻟﻔﻀﻴﻞ ﺣﺘﻰ ﺍﺑﺘﻠﺖ ﻟﺤﻴﺘﻪ ﺑﺎﻟﺪﻣﻮﻉ ﻭﻗﺎﻝ:
ﺳﺒﺤﺎﻥ ﺍﻟﻠﻪ ، ﻟﻮ ﺻﺒﺮ ﺍﻟﻌﺒﺪ ﻋﻠﻰ ﺑﺎﺏ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﺰ ﻭﺟﻞ – ﻟﻔﺘﺢ ﺍﻟﻠﻪ ﻟﻪ !

Maka Fudhil menangis sehingga basah janggutnya dengan air mata dan berkata:

Maha Suci Allah, jika seorang hamba itu bersabar di hadapan pintu Allah Azzawajalla nescaya Allah pasti akan membuka baginya

ﻗﺎﻝ ” ﺃﺑﻮ ﺍﻟﺪﺭﺩﺍﺀ ” ﺭﺿﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻨﻪ :
 “ﺟﺪّﻭﺍ ﺑﺎﻟﺪﻋﺎﺀ ، ﻓﺈﻧﻪ ﻣﻦ ﻳﻜﺜﺮ ﻗﺮﻉ ﺍﻟﺒﺎﺏ ، ﻳﻮﺷﻚ ﺃﻥ ﻳﻔﺘﺢ ﻟﻪ”.

Berkata Abu Darda’ r.a “bersungguh-sungguhlah kamu berdoa, maka sesungguhnya siapa yang memperbanyakkan mengetuk pintu itu, hampir-hampirlah pintu itu akan dibuka untuknya”.

  فيامن لم يشعر بحلاوة الصيام والقيام والصدقة وتلاوة القرآن حتى الآن لاتيأس ولاتترك باب الله فإنه يوشك أن يفتح لك .. اصبر قليلا فقط .. لعل الله أن يفتح لك أبواب رحمته وعطائه ‏

Maka wahai orang yang masih belum merasai kemanisan puasa,qiam, sedekah dan tilawah al-Quran hingga ke saat ini jangan kalian putus asa dan jangan tinggalkan pintu Allah SWT.

Sesungguhnya hampir-hampir Allah SWT akan buka untukmu. Bersabarlah sedikit… Mudah-mudahan Allah SWT akan membukakan bagimu pintu-pintu rahmat serta kurniaan-Nya.

 تقبل الله منا ومنكم الصيام والقيام وصالح الأعمال.‏

Semoga Allah SWT menerima daripada kami dan kalian semua akan puasa, qiam dan amal-amal soleh.

وصل اللهم وسلم على نبينا محمد 💐💐

Komen dan Soalan