Utama Bilik (100) CR Bersegera Untuk Solat Dan Menunaikan Tanggungjawab

Bersegera Untuk Solat Dan Menunaikan Tanggungjawab

272
0
Iklan

Panel: Cikgu Rahim
100 Sunnah

1 Sunnah 1 hari
18/100

Bersegera menuju solat

Dalil

٦١٥ – حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ عَنْ مَالِكٍ عَنْ سُمَيٍّ مَوْلَى أَبِي بَكْرِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ أَبِي صَالِحٍ السَّمَّانِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ بَيْنَمَا رَجُلٌ يَمْشِي بِطَرِيقٍ وَجَدَ غُصْنَ شَوْكٍ عَلَى الطَّرِيقِ فَأَخَّرَهُ فَشَكَرَ اللَّهُ لَهُ فَغَفَرَ لَهُ ثُمَّ قَالَ الشُّهَدَاءُ خَمْسَةٌ الْمَطْعُونُ وَالْمَبْطُونُ وَالْغَرِيقُ وَصَاحِبُ الْهَدْمِ وَالشَّهِيدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَقَالَ لَوْ يَعْلَمُ النَّاسُ مَا فِي النِّدَاءِ وَالصَّفِّ الْأَوَّلِ ثُمَّ لَمْ يَجِدُوا إِلَّا أَنْ يَسْتَهِمُوا لَاسْتَهَمُوا عَلَيْهِ وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِي التَّهْجِيرِ لَاسْتَبَقُوا إِلَيْهِ وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِي الْعَتَمَةِ وَالصُّبْحِ لَأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا

” Telah menceritakan kepada kami Qutaibah dari Malik dari Sumayya mantan budak Abu Bakar bin ‘Abdurrahman, dari Abu Shalih As Saman dari Abu Hurairah, bahwa

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Ketika seorang laki-laki berjalan pada suatu jalan dan menemukan dahan berduri lalu ia membuangnya maka Allah menyanjungnya dan mengampuni dosanya.” Kemudian beliau bersabda: “Orang yang mati syahid itu ada lima; orang yang mati karena penyakit kusta, orang yang mati karena sakit perut, orang yang mati kerena tenggelam, orang yang mati karena tertimpa reruntuhan dan orang yang terbunuh di jalan Allah.” Beliau melanjutkan sabdanya: “Seandainya manusia mengetahui apa (kebaikan) yang terdapat pada adzan dan shaf awal, lalu mereka tidak dapat meraihnya kecuali dengan cara mengundi tentulah mereka akan mengundi. Dan seandainya mereka mengetahui apa yang terdapat pada bersegera menuju shalat, tentulah mereka akan berlomba-lomba. Dan seandainya mereka mengetahui kebaikan yang terdapat pada shalat ‘Atamah (shalat ‘Isya’) dan Shubuh, tentulah mereka akan mendatanginya walaupun harus dengan merangkak.”

Sahih Al-Bukhari: 615

Jika kita sakit, kita jumpa doktor.
Doktor check dan bagi ubat.
Doktor beritahu ubat itu perlu di makan 3 kali sehari.

Jika kita sekadar ulang-ulang arahan doktor tanpa makan ubat, orang kata kita gila. Apatah lagi kita gantung arahan doktor di dinding rumah atau buat tangkal.

Ironisnya.
Begitulah hubungan orang Islam dengan ubat dari Allah. Iaitu Al Quran..
😔

Para sahabat digelar generasi al-Qur’an. Mereka beriman dengan Al-Quran. Mereka faham kehendak Al-Quran. Mereka menterjemahkan Al-Quran dalam kehidupan. Mereka generasi contoh terulung.

Sikap mereka, sami’na wa atho’na..
Kami dengar dan kami patuh..

Orang awam wajib keluar daripada terus menjadi org awam. Jadi satu ummat yang menyeru/berdakwah kepada mentauhidkan Allah melalui ajaran al-Qur’ān. (3:104)
Tidak ada yang terkecuali.

Wajib ke atas kita semua untuk menjadi ulamak, bukan lagi orang awam. Ulamak itu gelaran daripada Allah kepada hamba-Nya yang mencapai tahap yang Allah wajibkan ke atas setiap hamba-Nya. (35:28)

Ulamak itu bukan gelaran manusia kepada manusia lain yang pada pandangan manusia ialah seorang alim.

Jadi, wajiblah ke atas setiap daripada kita belajar sehingga faham akan al-Qur’ān, supaya dapat amal, ajarkan kepada yang lain keluarga terutamanya (66:6) dan kemudiannya sebarkan ke serata dunia dengan penuh kesabaran supaya kita dapat gelaran ulamak daripada Allah.

WalLāhu a‘lam.

Artikel sebelumnyaBolehkah lelaki memakai inai?
Artikel seterusnyaTafsir Surah Asy-Shura – Tafsir Ayat Ke-27 dan Ke-28

Komen dan Soalan