Utama Bilik (05) Fiqhud Dalil 59. Zakat Fitrah Paling Afdhal

59. Zakat Fitrah Paling Afdhal

185
0
Iklan

Susunan Ustaz Adli Khalim
Ringkasan Fiqh Ramadhan:

59. Zakat fitrah paling afdhal dikeluarkan sebelum berangkat ke tempat solat `Id.

أمرنا رسولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم بزكاةِ الفطرِ أن تُؤدَّى قبلَ خروجِ الناسِ إلى الصلاةِ قال فكان ابنُ عمرَ يُؤَدِّيها قبلَ ذلك باليومِ واليومينِ
الراوي : عبدالله بن عمر | المحدث : أبو داود | المصدر : سنن أبي داود
الصفحة أو الرقم: 1610 | خلاصة حكم المحدث : سكت عنه

“Rasulullah ﷺ memerintahkan kami untuk menunaikan zakat fitrah sebelum orang ramai keluar ke tempat solat.” Katanya: “Ibn `Umar menunaikannya seharai atau dua hari sebelum hari `Id.” – Sunan Abi Dawud, no. 1610.
* shahih menurut Syu`aib Al-Arna’uth.

فرض رسولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم زكاة الفطرِ طُهرَةً للصائمِ من اللغوِ والرفثِ وطُعْمَةً للمساكينِ من أدَّاها قبلَ الصلاةِ فهي زكاةٌ مقبولَةٌ ومنْ أدَّاها بعدَ الصلاةِ فهيَ صدقةٌ منَ الصدقاتِ
الراوي : عبدالله بن عباس | المحدث : أبو داود | المصدر : سنن أبي داود
الصفحة أو الرقم: 1609 | خلاصة حكم المحدث : سكت عنه

Rasulullah ﷺ mewajibkan zakat fitrah untuk mensucikan orang yang berpuasa daripada perkara yang sia-sia dan perkataan kotor, sekali gus untuk memberi makan kepada orang-orang miskin. Sesiapa yang menunaikannya sebelum solat `Id, maka itu adalah zakat yang diterima. Dan sesiapa yang menunaikannya selepas solat `Id, maka itu hanya sekadar sedekah. – Sunan Abi Dawud, no. 1609.
* hasan menurut Syu`aib Al-Arna’uth.

= = = = = = = = = =

Penjelasan:

1. Waktu asal pelaksanaan zakat fitrah adalah antara solat Subuh dan solat `Id. Namun sebahagian `ulama’ berpendapat zakat fitrah boleh ditunaikan sehari atau dua hari sebelum `Id, sebagaimana yang dilakukan oleh Ibn `Umar. Bahkan sebahagiannya mengatakan zakat fitrah boleh di awal Ramadhan.

2. Orang yang tidak sempat menunaikan zakat fitrah sebelum solat `Id tetap dikehendaki untuk menunaikan zakat fitrah, walaupun statusnya hanyalah seperti sedekah biasa.

= = = = = = = = = =

Hashtag: #fiqhpuasa

Komen dan Soalan