Utama UiTO Bicara THTL Kawaid Bid’ah 16/16

Kawaid Bid’ah 16/16

101
0
Iklan

 

Tidak Semua Pelaku Bid’ah Otomatik jadi Ahli Bid’ah

(القاعدة السادسة عشر: ليس كل من وقع في البدعة صار مبتدعاً)

 

Kata maulana Zakariyyah al-Bakistani, Taudhih Usyul Fiqh ala manhaj ahl hadith, ms 1:216)

لا يحكم على الرجل بكونه مبتدعا بمجرد وقوعه في البدعة، لأنه قد يكون وقع في البدعة بسبب جهل أو خطأ منه وليس عن عمد وقصد، فلا يلزم من وقوعه في البدعة أن يحكم عليه بأنه مبتدع، وإنما يحكم عليه بأنه مبتدع بعد إقامة الحجة عليه وانتفاء الشبهة عن ما فعله، وعلى هذا جرى عمل السلف الصالح، فإنهم يحكمون على الفعل الذي وقع من شخص ما بأنه بدعة ولا يحكمون على الفاعل بأنه مبتدع إلا بعد إقامة الحجة عليه

Tidak boleh mudah menghukum seseorang dengan gelaran ahlil Bid’ah semata-mata dia terjebak dengan amalan bid’ah, kemungkinan dia melakukannya kerana jahil atau tersalah atau disengajakan.
Contoh: Dia melakukan tahlil arwah, kemungkinan dia jahil, atau kerana tekanan dari masyarakat dan keluarga. Ramai orang solat hajat perdana SPM 2015, mungkin kerana dia jahil atau tekanan dari pihak sekolah dan PIBG.
Seseorang boleh dilabel Ahlil Bid’ah bila dia melakukan dengan sengaja dan setelah ditegakkan hujah ke atasnya. Manakala amalan salafus soleh ialah mereka menghukum amalan itu sebagai amalan bid’ah, tapi tidak menghukum orang yang melakukan bid’ah sebagai ahlil bid’ah kerana khuatir dengan unsur-unsur tadi (jahil, tidak sengaja dan tersalah).

 

Syarah: Bid’ah dihukumkan ke atas amalan

tersebut bukan pelakunya.

 

 

TAMAT

Artikel sebelumnyaKawaid Bid’ah 15/16
Artikel seterusnyaUlat Buku: al-Fiqh al-Manhaji `ala Madzhab al-Imam asy-Syafi`i

Komen dan Soalan