Utama Bilik (02) Fiqh Al-Manhaji Hikmah Haji dan Umrah

Hikmah Haji dan Umrah

1358
0
Iklan

Bismillah…
Note 24 : ruj Al Fiqh Manhaji 2

HIKMAH HAJI DAN UMRAH SERTA FAEDAHNYA

Allah SWT berfirman :
“Supaya mereka menyaksikan pelbagai perkara yang mendatangkan faedah kepada mereka serta mengingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari yang tertentu, kerana pengurniaanNya kepada mereka-mereka binatang ternakan (untuk dijadikan qurban). Dengan yang demikian, makanlah kamu dari (daging) binatang-binatang qurban itu dan berilah makan kepada orang yang susah, yang fakir miskin.”
Surah Al Hajj : 28

1. Perhimpunan Orang Islam :
– Agama Islam dibangunkan atas dasar bersatu dan berbaik-baik dikalangan Muslimin. Allah SWT telah menjadikan sebahagian besar ibadah yang disyariatkan sebagai pertemuan dikalangan mereka dengan pelbagao cara.

– Pertemuan berulang-ulang pada setiap hari sebanyak lima kali diperingkat kampong atau mukim, tujuan Allah mensyariatkan solat secara berjemaah dan sekali seminggu, diperingkat mukim melalui solat Jumaat.

– Ibadah Haji ke Baitullah Al Haram sebagai pertemuaan yang berulang-ulang, sekali pada setiap tahun.

2. Persaudaraan Sesama Islam :
– Menghayati Ukhuwah Islamiyah dan menzahirkannya secara terbuka tanpa dipengaruhi halangan bahasa dan kedudukan negara yang berjauhan adalah cara yang terbaik untuk menghidupkan suasana ukhwah.

3. Kesatuan Umat Islam :
– Bertemu di Makkah Al Mukarramah, iaitu tempat umat Islam mula tersebar dibumi, yang memancarkan cahaya tauhid ke selirih pelusuk alam.

4. Persamaan di kalangan Umat Islam :
– Tiada perbezaan antara yg kaya dengan yg miskin, pemimpin dengan rakyat dan pekerja dengan majikan. Kesemua ditenggelami oleh perasaan kerohanian yg sama yakni kegembiraan mendampingi Allah dan mencari keredhaan-Nya.

5. Mengimbau Peristiwa Lampau :
– Mengingati org Islam tentang sejarah para Nabi dan Rasul. Setiap tempat ibadah haji mengandungi peristiwa yg banyak menjadi kenangan kepada mereka yg mengerjakan haji.

– Kaabah, orang yang beriman terbayang difikiran mereka akan Nabi Ibrahim AS dan Nabi Ismail AS yang membinanya dan Rasulullah SAW yg memgucup Hajar Asward dan meruntuhkan berhala dengan penuh kehinaan.

– Bukit Sofa dan Marwah pula, orang Islam teringat peristiwa Sayyidatina Hajar yang berulang alik antara kedua duanya kerana mencari air untuk anaknya Nabi Ismail AS.

Artikel sebelumnyaHaji dan Umrah
Artikel seterusnyaHikmah Haji dan Umrah 2

Komen dan Soalan